Šilumos siurblys šiandien - ne prabanga, o praktiškumas

Bemaž tradiciniu yra tapęs pasakymas, kad išsirinkti tinkamiausią daiktą didelėje pasiūlos jūroje yra iš tiesų sudėtinga. Ar tikrai taip yra? Jei ieškote tikrai kokybiško ir patikimo įrenginio, o ne pigiausio, pasirinkimas tikrai susiaurėja. Onninen šildymo ir vėdinimo įrangos specialistai atkreipia dėmesį, kad pirmiausia reikia įvertinti įrangos funkcionalumą ir techninius duomenis.

Viename agregate – kelios funkcijos

Šiuo metu ant bangos yra šilumos siurbliai. Nors iš pažiūros jie gali būti panašūs, pravartu įdėmiau paanalizuoti privalumus ir galimus trūkumus. Šilumos siurbliai skirstomi pagal savo veikimo principą: „gruntas – vanduo“, „oras – vanduo“, „oras – oras“. Analizuojant įsirengimo investicijas, brangiausiai atsieitų geoterminė sistema, nes jai papildomai reikia gręžti gręžinius. Pigiausia būtų sistema „oras – oras“, bet specialistai įžvelgia šios sistemos trūkumų, tokių kaip karšto vandens ruošimo funkcijos nebūvimas, triukšmas ir išsausėjęs oras. Todėl vienas optimalus sprendimas būtų šilumos siurblys „oras – vanduo“. „Onninen“ vėdinimo skyriaus projektų vadovas Arūnas Tuska atkreipė dėmesį, kad daugelio gamintojų šilumos siurbliai „oras–vanduo“ veikia pagal principą, kai vidiniame bloke gaminama šiluma nukreipiama tai į šildymo sistemą, tai karštam vandeniui ruošti, priklausomai nuo poreikio. Taip keičiantis režimui vidaus temperatūra gali būti nebetolygi. Kad to nebūtų, pradeda veikti šilumos siurblio elektrinis šildytuvas, smarkiai padidinantis eksploatacines išlaidas.
Onninen parodoje „Resta“ pristatė unikalų ir efektyvų sprendimą. Tai „Argo/Technibel“ iSeries šilumos siurblys „oras – vanduo“. „Argoclima“ – Italijos šildymo ir vėsinimo sistemų gamintojas, plačiai žinomas visoje Europoje, savo veiklą skaičiuojantis nuo 1929 metų. Inovatyvus šios sistemos veikimo principas smarkiai skiriasi nuo esančių rinkoje. Viduje stovi ne vienas, o du agregatai: vienas skirtas šilumai tiekti į šildymo sistemą, o kitas – karštam vandeniui ruošti. Abu agregatai dirba nepriklausomai vienas nuo kito.
schema

„Toks veikimo principas suteikia papildomą komfortą. Elektros energijos sąnaudos irgi būna mažesnės, nei veikiant vienam agregatui visu pajėgumu įsijungus elektriniam šildytuvui. Dar vienas privalumas vartotojui – beveik nėra kainos skirtumo, ar projektuojamas vienas agregatas, ar projektuojami du agregatai“, – sakė A. Tuska. Dar viena unikali „Technibel“ šilumos siurblio ypatybė – jame į bendrą visumą sujungtos dvi sistemos: „oras–oras“ ir „oras–vanduo“. Kitaip tariant, šis įrenginys leidžia turėti namuose ir šilumos šaltinį – šilumos siurblį, ir oro kondicionierių. Prie vieno išorinio bloko pastate galima montuoti iki 5 kondicionieriaus vidinių blokų, o šildomas plotas gali būti apie 400 kv. m. Tai dar ne vienintelė išskirtinė savybė: vėsinant patalpas agregato išskiriama šiluma nukreipiama karštam vandeniui ruošti, todėl vasarą karštas vanduo gaminamas bemaž nemokamai. O pritaikius tinkamą temperatūros valdymo automatiką, atsiranda papildoma vėsinimo galimybė per grindis.

Kaip pasirinkti tinkamiausią sprendimą

Renkantis šildymo sistemą pirmiausia reikia įvertinti aplinką ir galimybes naudoti vienokį ar kitokį šilumos šaltinį. Jeigu šalia yra dujotiekis, galbūt verta pasirinkti dujinę katilinę. Neturintiems tokios galimybės, vertėtų rinktis šilumos siurblius. Šilumos siurblių pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį ne tik į tai, koks įrenginio naudingumo koeficientas – COP, bet ir atsižvelgti į gyvenamąjį plotą, namo energinio naudingumo klasę, sistemos funkcionalumą.„Šiuo metu statomi namai turi atitikti A arba A+ energinio naudingumo klasę. Tokiems namams renkant „Argo/Technibel“ šilumos siurblį „oras–vanduo“ galingumą galima paskaičiuoti labai paprastai. Jeigu namas yra A+ energinio naudingumo klasės, vienam kvadratiniam metrui reikia skaičuoti 20 vatų šilumos siurblio galią, o jeigu namo energinio naudingumo klasė yra A, vienam kvadratiniam metrui reikia skaičiuoti 30 vatų šilumos siurblio galią, B energinio naudingumo klasės namui – 50 vatų. Tad matematika paprasta: jeigu namas yra A energinio naudingumo klasės, jo plotas – 100 kv. m, reikėtų apie 3 kilovatų galios šilumos siurblio. Iš mūsų turimo asortimento mažiausias šilumos siurblio galingumas yra 4 kilovatai, tad toks agregatas tikrai bus tinkamas“, – teigia Onninen specialistas A. Tuska. Jis pataria neapsirikti perkant smarkiai galingesnį šilumos siurblį, nes tokiais atvejais gali sutrikti šilumos siurblio darbas. Labai galingas šilumos siurblys reitai prišildys mažai energijos naudojantį namą ir išsijungs. Sandariame name temperatūra greitai nenukris, tad šilumos siurblys kurį laiką stovės be darbo. Paskui, kai temperatūra sumažės kokiu laipsniu, jis vėl įsijungs ir greitai išsijungs. Toks dažnas trumpo darbo ciklas nėra naudingas šilumos siurbliui, gali sugesti kompresorius. Taigi, svarbu ne tik pasirinkti aukštus kokybės standartus atitinkantį šilumos siurblį, bet ir tinkamai jį eksploatuoti. Na, o kilus klausimams ar neaiškumams – visada kreiptis į specialistus.

Apie „Onninen“

Suomijos įmonė „Onninen“ – šimtametę patirtį sukaupusi bendrovė, veikianti Skandinavijos, Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Įmonė prekiauja vėdinimo įranga,

šilumos siurbliais, rekuperacinėmis sistemomis, grindinio šildymo ir katilinės
įranga, santechnikos, elektrotechnikos ir apšvietimo prekėmis bei įrankiais. Bendrovė atstovauja „Uponor“, KAN, „Wavin“, „Wilo“, „Grundfos“, „Bosch“, „Salda“, „Airobot“, „Armacell“, „Danfoss“, „Geberit“, „Oras“, ACO, „Paroc“, ABB, „Schneider Electric“ ir kitus žinomus gamintojus.

Onninen parduotuvės veikia Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Būtent čia rasite unikalios technologijos šilumos siurblių, kuriuose šildymo ir oro vėsinimo agrega-tai veikia kaip bendra sistema.

Daugiau informacijos rasite:
https://www.argoclima.com/,
www.onninen.lt.